Tuesday, April 19, 2011

Penang Char kway teow

Suami ku adalah penggemar utama Char kway teow. Char Kway teow adalah merupakan makanan yang popular di sekitar Penang. Ia diperbuat daripada kway teow((shāhé fěn dalam Mandarin) leper dan kira-kira 1 cm lebar digoreng di atas api panas dengan kicap sos, cili, udang, kerang,telur,tauge dan kucai cina. Char kway teow Ikmal adalah antara yang paling sedap kami makan. Gerai ni lokasinya di dalam pasar besar Seberang Jaya, Pulau Pinang.
Di sini saya sertakan resepi char kway teow.....Selamat Mencuba
3 ekor udang saiz sederhana/besar
8-12 ekor kerang yang telah dibersihakan
1 - 1 1/4 sudu besar cili giling/cili boh (nak pedas tambahkan lagi)
1 sudu besar sos ikan(kicap ikan cap sotong)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil sesame oil
1 sudu besar minyak masak
1 ulas bawang putih
1/2 ulas bawang merah
sedikit kuchai
taugeh
keow teow untuk satu orang makan.
1 biji tekul
sedikit air

Cara memasaknya...

1) Mula2 panaskan minyak di dalam kuali dan goreng udang tersebut selama 1 -1/2 minit

2) Angkat udang tersebut dan buangkan minyak tersebut dan tinggalkan lebih kurang 1 sudu besar sahaja untuk menggoreng.

3) Masukkan 1 ulas bawang putih dan 1/2 ulas bawang merah yang telah di tumbuk ke dlm kuali yg telah panas

4) Masukkan 1 - 1 1/4 cili giling bersama kerang tadi

5) Panaskan selama 30-40 saat

6) Masukkan keow teow dan masukkan sedikit air agar dia tidak kering

7) Panaskan selama 15-20 saat

8) Masukkan sos tiram, sos ikan, sesame oil dan sedikit kicap manis(kalau suka yang pedas tak payah masuk) dan panaskan selama 15-20 saat lagi.

9) Kemudian pecahkan telur dan masukkan daun kucai dan gorengkan sekitar 15 saat lagi. Akhir sekali masukkan taugeh dan panaskan selama 10 -15 saat dan kemudian boleh di hidangkan.

Tips :- Jika sesiapa yang ingin char keow teow lebih berkuah...masukkan sedikit air ketika proses no 8

Sukatan ni cuma untuk satu orang makan sahaja. Jika anda ingin hidangkan kepada 5 orang...bermakna anda perlu menggorengnya sebanyak 5 kali. Bukan tak boleh gorengkan serentak...cuma rasanya pasti tidak sama.

No comments:

Post a Comment